Sicilië (in het Italiaans: Sicilia) is het grootste eiland in de Middellandse Zee en een gigant binnen de Italiaanse wijnproductie. Sinds het laatste kwart van de twintigste eeuw is de wijnbouw op Sicilië revolutionair veranderd, door de introductie van internationale druivenrassen naast de eigen inheemse en moderne wijnmaaktechnieken. In plaats van veel verschillende DOC’s wordt de meer tot de internationale verbeelding sprekende noemer Sicilia gebruikt. Alleen heel specifieke terroirs komen onder eigen naam op de markt; Etna bijvoorbeeld. De productie bestaat in meerderheid uit witte wijnen, met inzolia en catarratto als beste inheemse druivenrassen, terwijl bij rood nero d’avola een hoofdrol vervult.
Geurige, droge witte wijn uit Zuid-Italië, die lekker ruikt naar fijn fruit en bloemen. De smaak is zacht en fris en past heel goed bij koude en warme visgerechten.
Italiaanse rode wijn met een krachtig, fruitig aroma van kersen, bramen en kruiden. De smaak is vol en sappig. Goede wijn bij koude voorgerechten met vleeswaren of gekruide ovenschotels.
Elegante witte wijn met een subtiele geur van Granny Smith, limoen, perzik, anijs en gember. Intens sappig van smaak met puur fruit, een levendige frisheid en groene kruiden in de aanhoudende finale. Ideaal bij bruschetta, salade caprese, vitello tonnato of pasta pesto.
Italiaanse droge witte wijn met een verfijnd aroma van appel, meloen en lichte botertonen. De smaak is vol, zacht, aromatisch en mild. Mooie begeleider van verfijnde visschotels of risotto.
Olijfolie neemt in de Italiaanse cultuur een minstens zo belangrijke plek in als wijn. Veel wijnproducenten bezitten naast wijn- ook olijfgaarden, en maken dus ook hun eigen olijfolie. Zo ook ons fantastische Etna-producent Terre Nere.
Fraaie droge witte wijn met florale tonen, wat honing, abrikoos en licht eiken in de geur. De smaak zet vol en sappig in en ontwikkelt een fijne, friszure en aanhoudende afdronk.
Italiaanse witte wijn met de krachtige geur van karamel, eiken en rijp geel fruit. De volle, droge smaak is krachtig, aanhoudend en romig. Heerlijk bij verfijnde visgerechten, kip of konijn in wijnsaus.
Italiaanse rode wijn met een fris, verfijnd aroma van rode kersen, wat vuursteen en geroosterde tonen. De smaak is sappig en vol. Heerlijk bij gegrilde, kruidige worstjes of andere vleessoorten.
Italiaanse rode wijn met de pittige, frisse en fruitige geur van rode bessen en kruiden. De smaak is soepel en elegant. Prima wijn bij wild of gegrild rund- of varkensvlees.
De eigenaar van Tenuta delle Terre Nere, Marco de Grazia, is een van de pioniers van de moderne wijncultuur op de vulkaan de Etna. Hoewel hij zelf niet van Sicilië, maar uit Florence komt, was hij een van de eersten om de potentie van dit bijzondere terroir en microklimaat te zien en de ingeslapen wijncultuur er nieuw leven in te blazen.