Dertig jaar geleden schakelde Oostenrijk na een wijnschandaal radicaal om van zoetige naar droge wijn en van matigheid naar kwaliteit. Zo radicaal, dat het land tegenwoordig wijnen van een onwaarschijnlijk goed gemiddeld niveau produceert. De Oostenrijkse wijnbouw is te vinden in het oosten van het land. Net ten westen van Wenen liggen gebieden als Wachau, Kremstal en Kamptal. Ten noorden van de hoofdstad vind je het Weinviertel en ten zuidoosten het Burgenland. Nog verder naar het zuiden ligt de Steiermark. De rest van het land is te bergachtig voor wijnbouw.
Oostenrijks nationale druif is de witte grüner veltliner, die vooral in de gebieden langs de Donau zeer goed gedijt. Voor rood is de topdruif de ook al typisch Oostenrijkse blaufränkisch, die zich in Burgenland perfect thuis voelt.
De belangrijkste Oostenrijkse wijngebieden, met uitzondering van de Wachau, dragen als herkomstbenaming DAC, een afkorting van Districtus Austriae Controllatus. Hieronder vallen wijnen die typisch zijn voor het gebied en die aan strenge eisen voldoen. Andere wijnen vallen onder bredere noemers, zoals Niederösterreich of Burgenland.
Heerlijk frisse, droge witte wijn uit Oostenrijk, met een fruitig en kruidig aroma. De sappige smaak past goed bij salades en koude voorgerechten. Ook lekker als aperitief.
Frisdroge witte wijn uit Oostenrijk, met de geur van rijp geel fruit en een volle, sappige en kruidige smaak. Heel goed te combineren met rijke visschotels of verfijnd kalfsvlees.
Frisdroge Oostenrijkse witte wijn. Met z'n volle, droge smaak combineert deze topwijn uitstekend met visgerechten, lichte pasta's met paddenstoelen of asperges.
Rode wijn uit Oostenrijk, met een pittig aroma van vers rood fruit en een tikje kruidigheid. De smaak is zacht, fris en evenwichtig. Lekker bij verfijnde vleesschotels, bijvoorbeeld met kalfs-, lams- of rundvlees.
Helderrode kleur en veel vers rood fruit in de geur, zoals aardbeien en bessen, maar ook een vleugje eikenhout. Verfijnd en soepel, prima bij fijne vleesgerechten of gevogelte.
Rode wijn uit Oostenrijk, met de geur van verfijnd kersenfruit en eikenhout. De smaak is soepel en elegant. Erg lekker bij fazant, parelhoen of pasta met champignons.
Frisdroge witte wijn met een aroma van kruiden en geel fruit. De smaak is vol, droog en aromatisch. Uitstekend bij vis of lichte pastaschotels met paddenstoelen. Ook heerlijk bij asperges!
Aromatische droge witte muskaat uit Oostenrijk. In de geur een uitgesproken floraal aroma met nuances van lychee en rozen. De smaak is fris, droog, elegant en sappig met een geurige afdronk. Mooi als aperitief, ook goed te combineren met amuses vooraf of bij niet uitgesproken koude visschotels en salades.
Fraai getypeerde Grüner Veltliner met veel aromatische expressie van peer, citrus en witte bloemen. Opwekkend, sappig en heerlijk frisdroog van smaak met een goede lengte. Ideaal om zo te drinken, of in combinatie met lichte salades, visgerechten en kruidige tapas.
Oostenrijkse rode wijn met een krachtig aroma van rijpe zwarte bessen en bramen. De smaak is intens, sappig en vol: heerlijk bij verschillende vleesschotels en kruidige gerechten.
Fraai getypeerde Grüner Veltliner met veel aromatische expressie van peer, citrus en witte bloemen. Opwekkend, sappig en heerlijk frisdroog van smaak met een goede lengte. Ideaal om zo te drinken, of in combinatie met lichte salades, visgerechten en kruidige tapas.
Volle droge witte wijn uit Oostenrijk, met de geur van rijp fruit en kruiden. Gerijpt in acaciahouten fusten. De krachtige smaak past uitstekend bij vis, gevogelte of kalfsvlees.
Originele, frisdroge natuurwijn met lichte troebelheid. De geur is ingetogen met rijpe appel, perzik, abrikoos, brioche en amandel. Toegankelijk en vol van smaak met milde zuren. De finale is aanhoudend met lichte toast en perzikschilbitters. Gastronomisch breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij rijke visschotels, gevogelte, asperges in het seizoen of Alpenkazen.
Het Weingut Knoll behoort al vele jaren tot de absolute top van de Wachau en Oostenrijk. Het wijngoed is sinds 1825 in bezit van de familie Knoll en heeft rond 16 hectare in topwijngaarden in en om Unterloiben (o.a.
Fraaie, typische Grüner Veltliner met een verfijnde geur van peer, appel, selderij en anijs. Ranke stijl met puur fruit, opwekkende zuren en een aanhoudende, droge afdronk. Mooi om te drinken als verfrissend aperitief.