Dertig jaar geleden schakelde Oostenrijk na een wijnschandaal radicaal om van zoetige naar droge wijn en van matigheid naar kwaliteit. Zo radicaal, dat het land tegenwoordig wijnen van een onwaarschijnlijk goed gemiddeld niveau produceert. De Oostenrijkse wijnbouw is te vinden in het oosten van het land. Net ten westen van Wenen liggen gebieden als Wachau, Kremstal en Kamptal. Ten noorden van de hoofdstad vind je het Weinviertel en ten zuidoosten het Burgenland. Nog verder naar het zuiden ligt de Steiermark. De rest van het land is te bergachtig voor wijnbouw.
Oostenrijks nationale druif is de witte grüner veltliner, die vooral in de gebieden langs de Donau zeer goed gedijt. Voor rood is de topdruif de ook al typisch Oostenrijkse blaufränkisch, die zich in Burgenland perfect thuis voelt.
De belangrijkste Oostenrijkse wijngebieden, met uitzondering van de Wachau, dragen als herkomstbenaming DAC, een afkorting van Districtus Austriae Controllatus. Hieronder vallen wijnen die typisch zijn voor het gebied en die aan strenge eisen voldoen. Andere wijnen vallen onder bredere noemers, zoals Niederösterreich of Burgenland.
De Pfaffenberg Riesling Auslese van Weingut Emmerich Knoll komt uit de Wachau, een van Oostenrijks meest gerenommeerde wijnregio’s. De wijngaard Pfaffenberg ligt op steile terrassen met löss en leisteenbodems die zorgen voor optimale drainage en warmteopslag.
Deze Sauvignon Blanc komt van de “Kranachberg” in de Südsteiermark, gekenmerkt door kalkrijke mergelbodem met dolomiet en fossielen. De wijngaarden liggen op 300–400 m met zuidoostexpositie, beheerd volgens biologische principes en met handoogst geselecteerd op optimale rijpheid.
Judith Beck Pannobile is een rode cuvée uit Gols, in het noordoosten van Burgenland, aan de rand van de Neusiedlersee. De wijn maakt deel uit van de gelijknamige Pannobile-groep, die zich richt op wijnen met regionale identiteit.
Rudolf Rabl kwam in 1986 in het familiebedrijf dat in 1750 is begonnen. Na zijn intrede groeide het bedrijf snel in grootte en werden er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het vinificatieproces.
Frisdroge witte wijn met kracht en verfijning en een open geur van peer, mango, abrikoos, honingraad en toast. De smaak is krachtig en intens sappig met rijp geel fruit en levendig frisse zuren.
Zuivere en aromatische Oostenrijkse witte wijn met een pittige, frisse smaak. Op-en-top riesling! Prima bij geurige gerechten - zoals zuurkool - of kip in witte wijn.